The increase of multi-floor buildings in our country has made it more important to take necessary measures in terms of human health and safety. In such towers stretching out to the sky, the questioning of the safety has gained priority.
Bununla ilgili İnka Yapı’nın 24/09/2014 tarihinde gerçekleştirdiği “Yüksek katlı binalarda yangın emniyeti” konulu seminere T.C. Maltepe Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden ; Makine Mühendisi Evren Altuntaş ve İnşaat Mühendisi Metin Günçiçek ekipleri ile katılarak bilgi aldılar.
Seminerde İnşaat Yüksek Mühendisi Barış Turgay, Saint-Gobain PAM firması ve firmanın ürettiği pik döküm atık su sistemleri hakkında bilgiler verdi. Öncelikle pik boru üretim tekniğinden bahseden Barış Turgay, binaların atık su sistemlerinde yangın emniyeti açısından neden pik boru seçilmesi gerektiğini anlattı.
Yangın anında insanlar öncelikle ortaya çıkan karbonmonoksit, karbondioksit ve is içeren dumandan zehirlenmektedir. Bu sebeple duman emisyon seviyesi düşük malzemelerin yani plastik boruların kullanılmaması gerektiği vurgulandı. Yine yapı malzemelerinin yanan parçaları damlatma özelliği ile tesisat boşlukları gibi alanlarda yangının başka mahallere hızla sıçramasına yol açmaktadır ve yangına müdahaleyi zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla yapılarda yanan parçaların damlatmayan malzemelerden seçiminin kritik bir konu olduğuna değinildi.
Ayrıca Bakanlar Kurulu’nun 27/11/2007 gün ve 2007/12937 sayılı karar ile 19/12/2007 tarih ve 26735 sayılı resmi gazetede yayınlanan, binaların yangından korunması hakkında yönetmeliğin ikinci kısım, dördüncü bölüm, madde 29’ un 4. bendi uyarınca “yüksek binalarda ıslak hacimlerden geçen branşman boruları hariç olmak üzere 70mm’den daha büyük çaplı tesisat borularının en az ve zor alevlenici malzemeden olması gerekir” konusu da vurgulandı.
Misafirlerin yaptığı fabrika turu ile birlikte etkinlik son buldu